Veiforhold – kjøretips

(sendt inn av Peter Logan, des.02)

Veien opp til Knaben har vært stengt 2 ganger hittil i år. Da blir det kolonnekjøring og brøytebilen tar med seg kun 3 biler av gangen. De som ikke har knipetak, hurtigkjettinger eller vanlige kjettinger får beskjed om å returnere. Det er en god del snø som legger seg på veibanen ved slike forhold og et vanlig vinterdekk uten ekstrautstyr har ikke mulighet til å klare oppkjøringen og da skapes det problemer for både ens egen del og ikke minst for alle de andre. Derfor må ALLE ha liggende kjettinger, hurtigkjettinger eller knipetak i bilen.

Et eksempel på noe tilsvarende er: vi lånte en BMW 5 serien stasjonsvognutgave forrige helg. Vi klarte oss fint helt til vi skulle opp bakken i området ved trekket på Knaben. Det var såpeglatt og bilen mistet motorkraften til dekkene bak. Jeg slo av antispinn mekanismen og bilen begynte å spinne og skar ut med baken. Til slutt mistet bilen farten og det nyttet ikke å mase mer. Vi kom ikke bilen av flekken. Det rare da var da at bilen begynte å gli bakover og sidelengs. Det var en følelse av ubehag, 0 kontroll og sikkerhetsfare for oss og andre som eventuelt kom på veien akkurat der og da. Med litt manøvrering og en lengre stopp følte at vi bilen stod stilt og delvis trygt. Da fikk jeg gått for å ringe etter hjelp. Det var ikke kontakt på mobilen i bakken der vi havarerte. Den uplanlagte turen var ikke det triveligste å gjøre når det var 5 kuldegrader, mørkt og god vind med sneføyk. For å lage en lang historie kort, så ble vi hjulpet av Bitten og Eilef samt at han fikk låne traktoren til Anton. Det gikk bra takket være hjelpen. Klokka 2430 var vi oppe i hytta og hadde fått lagt småjentene. Konklusjonen vår er: vi har alltid kjørt med piggfrie vinterdekk og det var det også på BMWén. Dette er altså godt nok på veiene rundt og i byene. Men på Knaben når det skikkelige vinterværet slår til med glassert snø, is og frosset slaps så vil vi satse alt på gode piggdekk og en stasjonsvogn med 4 hjuls trekk. Dette er et tips til dem som er i ferd med å vurdere slikt.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.